top of page

stappenplan ranonkels kweken


Ik zeg het maar meteen: ranonkels zijn niet de allermakkelijkste om te kweken. Maar als het lukt zéker de moeite waard. Grote, gevulde bloemen die voelen als zachte marshmallows in de prachtigste pastelkleuren met een vaasleven van 2 weken, het lijkt te perfect voor woorden. Maar dat is het niet, en met het stappenplan in deze blog én wat aandacht en liefde van jou, gaat het zeker lukken!


Ranonkels zijn onderdeel van de Ranunulaceae familie die bestaat uit ongeveer 600 soorten. De ranonkel waar het in deze blog over gaat is de Ranunculus Asiaticus, het type wat in de professionele snijbloementeelt gebruikt wordt. Deze bloemen groeien uit kleine klauwtjes die lijken op octopusjes. het blijft ongelooflijk dat zulke mooie bloemen uit deze gekke gedroogde monstertjes kunnen groeien.


Ranonkels houden van het koelere weer, zoals wij in Nederland vaak in de lente en vroege zomer hebben. Worden de dagen langer en de (bodem-)temperatuur hoger, (boven de 20 graden) dan keren ze terug in hun ruststand. Je ziet dit gauw genoeg, want het blad wordt geel en sterft langzaam af. Alle energie die nog in het blad opgeslagen zit, gaat terug naar het knolletje om zich weer op te laden voor volgend jaar.


hoe plant je ranonkels

Het planten van ranonkels is eigenlijk heel makkelijk. Ik zou ze altijd 'voortrekken', dus oppotten in een potje in plaats van meteen in de volle grond planten. Dit omdat je dan meer controle hebt over de groei, hoeveelheid water en minder last hebt van ongedierte die er met je knolletjes vandoor gaan (muizen vinden ranonkelknolletjes een heel lekker snackje). De knolletjes zijn altijd ingedroogd als je ze ontvangt, dat is helemaal normaal. Ga je ze nog niet meteen planten, bewaar ze dan op een koele, droge plek.


Ga je ze wel meteen planten, volg dan dit stappenplan:

stap 1: laat de knolletjes 3 tot 4 uur weken in een schaaltje met vers, koel water. Je zult zien dat de knolletjes dubbel zo groot worden omdat ze zich volzuigen met water. (zie bovenstaande foto)


stap 2: vul potjes van minimaal P9 formaat (9x9cm) tot aan de rand met (biologische) potgrond. Maak in het midden een holletje van ongeveer 2/3cm diep, afhankelijk van hoe groot jouw knolletjes zijn.


stap 3: plant je ranonkel in het holletje, met de klauwtjes naar beneden. 1 per potje.


stap 4: bedek het holletje met potgrond zodat de knol net onder de oppervlakte zit, maar wel helemaal bedekt is.


stap 5: druk het geheel voorzichtig aan zodat de knol goed contact maakt met de aarde. Niet te hard duwen, want je wil geen klauwtjes breken.


stap 6: geef de potjes een beetje water (niet te veel want dan gaan de knolletjes rotten) en zet je potjes in je koude kas/tunnelkas of een beschutte plek buiten. Binnen kan eventueel ook, op een lichte plek die niet warmer is dan 10 graden. Na het planten kan het tot wel 3 weken duren voordat je een groen scheutje ziet verschijnen, dus geef de moed niet te gauw op als het even duurt.


stap 7: afhankelijk van het weer kan je de planten in januari uitplanten in de volle grond (of in de potten waar je ze uiteindelijk in wilt). Zet ze minimaal 22cm uit elkaar zodat ze genoeg ruimte hebben om groter te groeien. Denk eraan dat de planten nog wel bescherming nodig tegen de vorst, in de vorm van een (tunnel-)kas of een lage tunnel.


stap 8: zodra de planten uitgeplant zijn is het belangrijk dat ze niet uitdrogen. Kijk dus dagelijks even of ze er goed bij staan en geef indien nodig wat water. Let er wel op dat je niet té veel water geeft. De grond mag altijd licht vochtig blijven. Ventilatie is ook erg belangrijk voor gezonde planten.


wanneer plant je ranonkels

Er zijn 2 momenten waarop je de knolletjes kunt planten, namelijk in de herfst en in de vroege lente. Beide momenten hebben hun eigen voor- en nadelen:


herfst:

Met 'herfst' bedoel ik in dit geval half oktober tot eind november. Het grote voordeel van je ranonkels planten in de herfst, is dat de omstandigheden buiten perfect zijn. De dagen worden korter en de nachten kouder. Overdag is het vaak nog lekker groeizaam weer, wat maakt dat de knolletjes vast ontwaken. Ranonkels die in de herfst geplant worden, hebben over het algemeen langere stelen dan knolletjes die in de vroege lente de grond in gaan.


samengevat:

knolletjes oppotten: half oktober - half november

uitplanten: januari (let op: in een beschermde omgeving, dus koude kas, tunnelkas of lage tunnelkas)

bloei: april


vroege lente:

Deze lente is wel heel vroeg, namelijk van half februari tot half maart. Maar dit is wel echt de beste periode, want ga je later beginnen met je ranonkels hebben ze niet genoeg tijd meer om te groeien en bloemen te maken voordat het vaak alweer te warm voor ze wordt.

Wanneer je in de lente begint met je ranonkels kan je bovenstaand stappenplan volgen, met als uitzondering dat je de planten in de volle grond uitplant in plaats van in een (tunnel-) kas. Toch moeten ze ook daar beschermd worden tegen eventuele vorst, maar dat kan ook met bijvoorbeeld een vliesdoek of bubbeltjesfolie.

samengevat:

knolletjes oppotten: half februari - half maart

uitplanten: april

bloei: half mei-juni


beschermen tegen de vorst

Ze kunnen wel wat kou hebben, maar wordt het kouder dan -4, bescherm je ranonkels dan tegen de vorst. Dit kan bijvoorbeeld door een vliesdoek of bubbeltjesfolie over je planten heen te leggen en/of een warmtematje onder je potjes. Let in de winter goed op het weerbericht want het zou jammer zijn als je met liefde opgekweekte plantjes bezwijken onder de kou.


ranonkels in pot

Het is ook zeker mogelijk om ranonkels in bakken en potten te kweken. Het handige hiervan is dat je ze makkelijk kunt verplaatsen als de weersomstandigheden daarom vragen. Waar je wel op moet letten met ranonkels in pot is dat je niet te veel knolletjes/plantjes in 1 pot zet, dat heeft namelijk effect op de grootte van de planten en de hoeveelheid bloemen. Denk hierbij aan 3 knolletjes/planten per pot van 15L. Zorg voor goede afwatering om te voorkomen dat je knolletjes wegrotten.


Heb je na het lezen van dit blog zin om de uitdaging aan te gaan en je eigen ranonkels te kweken?

In mijn webshop staan 4 prachtige gemixte selecties Ranonkelknolletjes. van links naar rechts: marshmallow, purple jean, porcelain en champagne.

Ik wens je heel veel plezier en succes met je eigen ranonkels en zie natuurlijk heel graag het resultaat! Tag @plukatelier op instagram zodat ik jouw plantjes en bloemen kan bewonderen.


tot de volgende!

Jennita

417 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page