Het weer in juni heeft ons verrast: van extreem droog en heet naar bijna herfstig met veel regen. Sinds ik veel in de tuin bezig ben leef ik veel meer met de weersomstandigheden en zijn mijn opvattingen hierover ook 180% gedraaid. Vooral blij zijn met regen is hierin een nieuw verschijnsel. Maar wat was het welkom en wat schoot alles de grond uit! Ook onkruid, dat hoort er nou eenmaal bij. En stiekem vind ik onkruid wieden best een meditatief klusje.

Juni begon met de bloei van de eerste ranonkels en hoewel ze iets kleiner waren dan verwacht, vond ik ze als nog betoverend. De kleurschakeringen zijn zo mooi en dat geeft ze echt iets magisch. Ik voel me soms echt een rupsje-nooit-genoeg met al deze bloemen en betrap mezelf erop dat ik er telkens maar meer van wil. Maar met terugwerkende kracht meer zaaien of planten kan natuurlijk niet. Daarom zet ik alles maar op een lijstje voor volgend jaar, waar ik me komende winter over ga buigen. Zover is het gelukkig nog lang niet, eerst maar eens genieten van alles wat de zomer gaat brengen.

Verder stond deze maand vooral in het teken van de voorbereidingen van mijn biobloemenabonnement. Het opzetten van de bestelpagina, teksten ontwikkelen, flyers ontwerpen en vooral tegen iedereen vertellen dat mijn bloemen de mooiste zijn, haha. De dag dat ik het lanceerde kwamen er al meteen een paar bestellingen binnen en ik ging de rest van de dag stuiterend door het leven. Er is nog plek voor meer abonnees en eenmalige bestellingen, dus neem gerust contact op als je meer wilt weten.


Ondertussen ontplofte de lathyrus in de tuin, die ik dit jaar voor het eerst heb. Blijven plukken is het advies, dan komen er steeds weer nieuwe bloemen. En ik kan je vertellen: het advies klopt! Zo ongeveer om de 3 dagen kan ik een flinke bos prachtige bloemen mee naar huis nemen die ook nog eens heerlijk ruiken. Zodra de bloei bijna voorbij is, ga ik proberen zaden te oogsten van deze planten. Heel benieuwd of dat gaat lukken! Van de akelei heb ik inmiddels een heleboel zaden geoogst die nu liggen te drogen. Een gedeelte ga ik binnenkort via Instagram weggeven want ik kan ze onmogelijk zelf allemaal zaaien volgend jaar.

Een van de voornaamste redenen waarom ik me zo gestort hebt op de biologische bloementeelt is om mezelf te voorzien van experimenteermateriaal, om het zo maar te noemen. Ik wil heel graag veel meer leren over floral design en een van de beste manieren om dat te doen is experimenteren en oefenen. Telkens bloemen kopen loopt natuurlijk gauw in de papieren, dus ik dacht: ik teel mijn eigen materiaal. Dan voel ik ook meer ruimte om dingen uit te proberen en is het minder erg als het 'mislukt', want dan heb ik er in ieder geval niet heel veel geld ingestoken (tijd en energie rekenen we voor het gemak maar even niet mee in dit verhaal, haha). Maargoed, zo ben ik dus aan de slag gegaan met het maken van een paar arrangementjes, met bloemen van eigen teelt. Ik heb nog veel te leren maar genoot tegelijkertijd enorm van het maken, en dat is voor nu het allerbelangrijkste.


Ik sluit dit blogberichtje af met het heugelijke feit dat de eerste oogst van dit seizoen te drogen hangt! Mooie bosjes duizendblad, nigella, vrouwenmantel en zaaddoosjes van de papaver hangen boven mijn bureau, inmiddels bijna goed genoeg gedroogd om te verwerken in droogbloemen boeketjes, kransen en andere kunstwerkjes. Hoe leuk?! Samen met mijn biobloemenabonnement is dit toch wel echt een droom die aan het uitkomen is.

Dit was 'm weer voor nu. Ik kan niet wachten op wat juli allemaal gaat brengen en zal ook op mijn Instagram verslag uitbrengen. Als je het leuk vindt kan je me volgen op @plukatelier. Ook op Facebook trouwens!


5 keer bekekenSchrijf een reactie

Na maanden plannen, dromen en voorbereiden is het eindelijk zover: mijn biobloemenservice gaat van start! Vanaf vrijdag 3 juli bezorg ik wekelijks boeketten met de mooiste biologische bloemen in Doorn en omgeving. Als bezorggebied houd ik in eerste instantie een straal van hemelsbreed 10km rondom Doorn aan. Mocht je verder weg wonen en toch geïnteresseerd zijn, neem dan even contact op. Als er genoeg biobloemenliefhebbers bij jou in de buurt wonen, kan ik de bezorgroute misschien uitbreiden.


De bloemen waar ik de boeketten mee maak worden zo veel mogelijk biologisch geteeld, wat inhoudt dat er geen gif, chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt wordt. Ze worden in de volle grond geteeld en er wordt bewust omgegaan met watergebruik. Op deze manier proberen we het ecosysteem en de biodiversiteit te ondersteunen en stimuleren.


Ik heb superveel zin om jullie blij te maken met deze schone bloemen. Bestellen kan in de webshop, eerst even overleggen mag ook, stuur me gerust een mailtje op jennita@plukatelier.nl.


Op naar een zomer vol verse biologische bloemen!

6 keer bekekenSchrijf een reactie

Bijgewerkt: jun 8

Lieve mensen,

Het lijkt me leuk om maandelijks een tuindagboekje bij te houden en zo een kijkje achter de schermen (of nouja, kijkje tussen het onkruid) van mijn kleinschalige bloemenkwekerij te geven. Dit is de eerste editie en ik hoop dat er nog veel verhaaltjes gaan volgen. Lees je mee?


Mei is niet zomaar een maand voor tuinliefhebbers, het is de maand dat we helemaal los mogen. En ik sta te popelen! Na maanden van voorzaaien, plantjes met veel liefde binnen opkweken op overvolle vensterbanken en twijfelen of ze nou al wel of niet naar buiten kunnen, gaat het écht beginnen. Vanaf halverwege de maand geen nachtvorst meer (als het goed is), alle plantjes kunnen veilig de grond in. Dit voorjaar is qua weer heel wisselvallig geweest. Al vroeg heel warm maar ook extreem droog en de laatste nacht voor Ijsheiligen werden we zelfs nog verrast door nachtvorst! Zo zie je maar weer, de natuur gaat haar eigen gang. Door de vorst zijn helaas de Cosmea's die ik al uitgeplant had (te vroeg dus) kapot gevroren. Maar gelukkig was ik alweer nieuwe zaailingen aan het grootbrengen dus die staan inmiddels in de grond. Daar omheen heb ik Ammi Majus (kantbloem) gezaaid, zodat er -hopelijk- een mooie wuivende zee bloemen staat straks. Zoveel zin in!

Verder was mei de maand waarin ik heel veel geduld op moest zien te brengen. Het lijkt alsof het seizoen al helemaal los gaat, maar stiekem moeten de meeste plantjes nog veel groter groeien voordat er ook maar iets van bloei zichtbaar gaat worden. Laat staan dat er al iets mee naar huis kan..

Meerdere malen kwam ik een een beetje teleurgesteld thuis. Ik wilde zo graag dat er al iets te plukken of oogsten was! Maar helaas.. geduld geduld geduld. In de loop van de maand werd mijn geduld dan toch eindelijk steeds meer beloond met een prachtig bloeiende clematis, lupines, klaprozen en als klap op de vuurpijl deze prachtige pioenroos. In de voortuin bij huis werd ik getrakteerd op een prachtige zee van vergeet-me-nietjes (waar ik deze kaartjes mee maakte) en bloeiende akelei. En zo wist ik: mijn geduld gaat niet voor niets zijn. De laatste week van mei kwamen ook mijn eerste Anemonen in bloei, echt prachtig. Helaas hebben ze maar hele korte steeltjes dus zijn ze vooral geschikt voor mini-boeketjes, maar dat maakt ze gelukkig niet minder mooi.

Ook voorzaaien ben ik in mei blijven doen zodat de bloei elkaar straks mooi opvolgt. Als de zaaisels van de eerste ronde uitgebloeid zijn volgt de bloei van de tweede ronde enzovoorts. Zo verleng je de bloei van 1 soort zomaar met 6 weken! Doe dit met bijvoorbeeld goudsbloem, cosmea, korenbloem, delphinium, dille, lupine, juffertje, sabiosa en strobloemen. Toch gaat voorzaaien bij mij niet zonder slag of stoot, er zijn een paar soorten die het supergoed doen (zinnia, cosmea, papierbloem, juffertje) en een paar soorten die gewoon niet op lijken te komen, wat ik ook doe (delphinium, strobloem, margriet). Ik ben er nog niet achter hoe dit precies komt en heb allerlei dingen geprobeerd: de zaaitrays binnen of juist buiten, veel/weinig water, potgrond, zaai&stekgrond, vermiculiet in allerlei samenstellingen. Met tot nu toe nog weinig resultaat, maar ik blijf proberen! Mocht je hier tips voor hebben laat het me dan vooral weten.


En zo blijf ik er maar druk mee, met al die plantjes. Maar met heel veel plezier gelukkig, ik zou het niet willen missen. De realiteit is niet altijd even romantisch, want er gaan ook zeker plantjes dood terwijl ik me enorm op ze verheugd had en met deze droogte sjouw ik dag in dag uit met gieters, maar ook dat hoort erbij. De belofte van de bloei zorgt ervoor dat het voor mij zeker de moeite waard is en zo weet ik ook dat juni weer veel moois gaat brengen. Wat precies, dat lees je in het volgende tuindagboek!

12 keer bekekenSchrijf een reactie
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
concept & design door Jennita Jansen
Contact via jennita@plukatelier.nl
KVK 77501225 | BTWnr NL003201997B24 
Doorn, Utrechtse Heuvelrug