Ik geloof dat het een beetje klinkt als ‘wij van WC-eend raden WC-eend aan’ maar ik zou je écht eens willen uitdagen dit jaar een begin te maken met het zaaien van je eigen bloemen. De voldoening van een zaadje uit laten groeien tot een plant en daar ook nog eens de mooiste bloemen van plukken is onbeschrijfelijk, daarom moet je het maar gewoon eens zelf doen en ervaren. 
Maar hoe begin je daar nou mee? Dit is denk ik de meest gestelde vraag die ik in mijn DM’s zie verschijnen, en dat snap ik wel. Leuk hoor, al die bloemen uit je eigen tuin plukken, maar ze komen daar natuurlijk niet vanzelf. Met deze blog help ik je een stukje op weg zodat jij straks ook onbeperkt zelfgekweekte bloemen plukt.1. Breng jouw situatie in kaart

Heb je een stukje tuin tot je beschikking of ga je in potten/bakken tuinieren? Hoeveel zonuren heb je op die plek? Hoe is de bodemkwaliteit? Voor een pluktuin met voornamelijk éénjarige bloemen die je zelf zaait, is het prettig om minimaal 6 zonuren per dag te hebben. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kan je zeker soorten vinden die het goed doen met minder zonuren, maar toch zijn licht en warmte de belangrijkste ingrediënten van je pluktuin. Belangrijk dus om in kaart te brengen of de plek die jij in gedachten hebt geschikt is voor dit doel. Je hoeft echt niet een heel stuk van je tuin leeg te maken om een pluktuin te creëren, want van vaste planten kan je vaak ook allerlei moois plukken. Als aanvulling zaai je dan nog wat mooie eenjarige, en voilà, een prachtige variatie aan plukbloemen.


2. Bedenk wat jouw doel is

Wil je elke week een bos bloemen voor op je eigen eettafel plukken, je vrienden en familie op hun verjaardag verrassen met bloemen of boeketjes uitdelen bij het verzorgingstehuis om de hoek? Of misschien wil je wel je eigen droogbloemen kweken? Om een goed pluktuinplan te maken is het fijn om voor jezelf te bepalen wat je doel met de bloemen is. Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking, hoeveel tijd wil je in dit project steken en wat maakt dat het voor jou een succes is? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen bepaal je de omvang van jouw pluktuin en de soorten bloemen die erin komen te staan. Als je er niet teveel tijd in wil steken kan het handig zijn om een paar soorten te kiezen die meerdere bloemen aan één plant krijgen, zoals oa korenbloemen. Daar kan je van blijven plukken, anders dan bijvoorbeeld de meeste zonnebloemen waarbij je meestal maar 1 bloem van kan plukken. Mijn advies is meestal: begin klein. Probeer het een, en als je het leuk vindt kan je volgend jaar altijd uitbreiden. Liever te klein beginnen en expansiedrang krijgen dan te groot beginnen en afhaken.3. Kies soorten

Nu komt het leuke gedeelte: soorten kiezen. Zodra je begin met zelf zaaien ga je vanzelf merken dat er talloze soorten zaden te koop zijn van bloemen die je niet in een bloemenwinkel of bij de supermarkt ziet. Dat kan allerlei redenen hebben, maar hoe leuk dat je nu alles zelf kan uit kiezen? Kijk eens goed om je heen in tuinen en tijdschriften en houd een lijstje bij van soorten die jou aanspreken (tip: probeer de app Plantsnap eens: je maakt een foto van de plant/bloem en de app vertelt je welke soort het is. Handig!). Misschien zie je al een patroon van bloemen, kleuren of vormen die je aanspreken. Je kledingstijl en interieur kunnen hierin ook een leidraad zijn.


Hopelijk heb ik je hiermee een klein beetje op weg geholpen naar je eigen pluktuin. Uiteraard is er nog veel meer over te vertellen, dus houdt deze blog in de gaten voor meer inspiratie! Wil je meteen beginnen? Kijk dan eens in mijn webshop naar mijn boek Pluktuin, waarin ik je alles leer over het zaaien, verzorgen, oogsten, stylen en drogen van je eigen bloemen of koop de Pluktuin Zadenbox waarmee je meteen 8 soorten bloemzaden in huis haalt die heel geschikt zijn als plukbloem.188 keer bekeken0 reacties

Als je Floret Flower Farm nog niet kent ben ik echt onwijs jaloers, want dan heb je nog zoveel te lezen, kijken en ontdekken! Floret is een van de bekendste Flower Farms van de wereld durf ik wel te zeggen. Ze telen de prachtigste bloemen in enorme hoeveelheden en delen hun leven op de farm online. De Instagram van oprichtster Erin Benzakein staat vol met de mooiste plaatjes, maar haar blog is waar je echt een goudmijn opentrekt. Ontelbare berichten vol met informatie over bloemen, soorten, tips en inspiratie waar ik zelf urenlang rondgedwaald heb en nog geregeld terugkom om dingen op te zoeken. Heerlijk en zo inspirerend! Ik heb al vaak gedroomd van een seizoen WWOOFen op deze prachtige plek, maar geen idee of dat mogelijk is.. Wie weet ooit! Dromen mag, toch?

Erin is dé farmer/florist/bloemenkoningin van dit decennium als je het mij vraagt. Ik vind alles wat ze doet geweldig #fangirl. De afgelopen 10 jaar heeft ze met haar man Chris vanuit het niets een enorm succesvol bedrijf opgericht, teelt ze de mooiste en meest bijzondere snijbloemen en als kers op de taart heeft ze al haar kennis opgeschreven in 2 boeken. In 'Cut Flower Garden' leer je haar geheimen over hoe je zelf bloemen teelt en hoe je je ruimte zo goed mogelijk benut door middel van succession planting. Ze legt je uit welke soorten het meest geschikt zijn als snijbloem, je hoe ze het beste laat groeien, wanneer je ze kan oogsten en hoe je ze na de oogst kan behandelen voor een zo lang mogelijk vaasleven. In haar 2e boek 'A Year in Flowers' leert ze je hoe je prachtige arrangementen, bloemstukken en boeketten maakt van je zelfgeteelde bloemen. Het boek is ingedeeld aan de hand van de seizoenen en laat je precies zien wat wanneer groeit, hoe je daar mooie combinaties mee kunt maken en inspireert om materialen te gebruiken die je in eerste instantie zelf misschien niet bedacht had. Grassen, zaaddozen, bloemen in verschillende stadia, klein fruit en zelfs groente wordt verwerkt in de prachtigste bloemstukken. Doordat alles stap voor stap wordt uitgelegd is het heel overzichtelijk en laagdrempelig om zelf aan de slag te gaan. Het heeft mij anders leren kijken naar het groen en de natuurlijke materialen die ik om me heen zie. Boek 3 van haar hand verschijnt begin 2020 en zal volledig toegewijd zijn aan de dahlia. Ik kan niet wachten!

Ondanks dat de boeken vooralsnog alleen in het Engels zijn verschenen, zijn het echt enorme aanraders als je alles wilt leren over zelf bloemen telen. Het zorgt er wel voor dat je sommige termen vooral in het Engels kent/gebruikt. Dus wees voorbereid op tubers, cut-and-come-again flowers, succession planting en dripirrigation als vakjargon. Sommige termen klinken in het Nederlands nou eenmaal veel minder vloeiend. De nieuwste focus van Floret is het winnen van zaden van de bijzondere rassen die ze op de farm telen en hun voorraad is doorgaans binnen enkele dagen uitverkocht als de zaden online staan (#goals). Jammer genoeg verzenden momenteel niet naar Nederland maar wellicht komt daar nog verandering in. De zaden zijn wat aan de prijzige kant maar ik geloof ook dat de kwaliteit niet teleur zal stellen.

Als echte fangirl heb ik deze winter haar Online Workshop gevolgd, waarin je in 6 modules alles leert over Floret en hun werkwijze. Zowel qua telen als de marketing, afzetkanalen voor je bloemen en nog veel meer. De inhoud is in grote lijnen gebaseerd op 'Cut Flower Garden', maar dan uitgebreider. Vlak voor de start ontvang je een geweldig pakket thuis met een fysiek werkboek en andere Floret goodies waarmee de voorpret begonnen is. Het werkboek heb ik tientallen keren doorgebladerd omdat ik niet kon wachten tot het zou beginnen, en toen het eenmaal zover was heb ik tot diep in de nacht de eerste module gebingewatched. Wat was dat heerlijk en ik weet nog goed dat ik aan alles voelde dat dit was wat ik wilde. De Online Workshop is een enorme financiële investering (zelfs met de kortingscode waarmee ik verrast werd), maar wat mij betreft is 'ie het echt dubbel en dwars waard. Het leuke is dat je je leven lang toegang houdt en dat de content ieder jaar aangevuld wordt zodra een nieuwe lichting studenten de workshop gaat volgen. Ook is er een communitygedeelte waarin alle deelnemers ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en een supportteam van Floret inhoudelijke vragen beantwoord. De leukste verhalen komen voorbij maar ook frustraties over korte stelen, slakkenplagen en droogte worden gedeeld. Al met al een superfijne plek om in contact te zijn met andere bloemenfreaks. Ik heb het mezelf cadeau gedaan omdat ik voelde dat het de verandering voor mij teweeg zou brengen waar ik al zo lang naar verlangde.

Houd de social media kanalen van Floret in de gaten als je benieuwd bent naar de cursus. Ze lanceert regelmatig minicursussen met filmpjes die heel erg lijken op wat je in de Online Workshop krijgt. Zo kan je al een beetje proeven aan de sfeer en inhoud. In het najaar zal de workshop weer open gaan voor aanmeldingen. Mocht je meer willen weten over de workshop, stuur me dan gerust een berichtje. Ik deel mijn ervaringen graag met je!Wie is jouw ultieme inspiratiebron voor wat je het liefste doet? En kende jij Floret al? Zo niet, veel plezier met dit pareltje!

224 keer bekeken0 reacties

Bijgewerkt op: 27 jul 2020

Het weer in juni heeft ons verrast: van extreem droog en heet naar bijna herfstig met veel regen. Sinds ik veel in de tuin bezig ben leef ik veel meer met de weersomstandigheden en zijn mijn opvattingen hierover ook 180% gedraaid. Vooral blij zijn met regen is hierin een nieuw verschijnsel. Maar wat was het welkom en wat schoot alles de grond uit! Ook onkruid, dat hoort er nou eenmaal bij. En stiekem vind ik onkruid wieden best een meditatief klusje.

Juni begon met de bloei van de eerste ranonkels en hoewel ze iets kleiner waren dan verwacht, vond ik ze alsnog betoverend. De kleurschakeringen zijn zo mooi en dat geeft ze echt iets magisch. Ik voel me soms echt een rupsje-nooit-genoeg met al deze bloemen en betrap mezelf erop dat ik er telkens maar meer van wil. Maar met terugwerkende kracht meer zaaien of planten kan natuurlijk niet. Daarom zet ik alles maar op een lijstje voor volgend jaar, waar ik me komende winter over ga buigen. Zover is het gelukkig nog lang niet, eerst maar eens genieten van alles wat de zomer gaat brengen.

Verder stond deze maand vooral in het teken van de voorbereidingen van mijn biobloemenabonnement. Het opzetten van de bestelpagina, teksten ontwikkelen, flyers ontwerpen en vooral tegen iedereen vertellen dat mijn bloemen de mooiste zijn, haha. De dag dat ik het lanceerde kwamen er al meteen een paar bestellingen binnen en ik ging de rest van de dag stuiterend door het leven. Er is nog plek voor meer abonnees en eenmalige bestellingen, dus neem gerust contact op als je meer wilt weten.


Ondertussen ontplofte de lathyrus in de tuin, die ik dit jaar voor het eerst heb. Blijven plukken is het advies, dan komen er steeds weer nieuwe bloemen. En ik kan je vertellen: het advies klopt! Zo ongeveer om de 3 dagen kan ik een flinke bos prachtige bloemen mee naar huis nemen die ook nog eens heerlijk ruiken. Zodra de bloei bijna voorbij is, ga ik proberen zaden te oogsten van deze planten. Heel benieuwd of dat gaat lukken! Van de akelei heb ik inmiddels een heleboel zaden geoogst die nu liggen te drogen. Een gedeelte ga ik binnenkort via Instagram weggeven want ik kan ze onmogelijk zelf allemaal zaaien volgend jaar.

Een van de voornaamste redenen waarom ik me zo gestort hebt op de biologische bloementeelt is om mezelf te voorzien van experimenteermateriaal, om het zo maar te noemen. Ik wil heel graag veel meer leren over floral design en een van de beste manieren om dat te doen is experimenteren en oefenen. Telkens bloemen kopen loopt natuurlijk gauw in de papieren, dus ik dacht: ik teel mijn eigen materiaal. Dan voel ik ook meer ruimte om dingen uit te proberen en is het minder erg als het 'mislukt', want dan heb ik er in ieder geval niet heel veel geld ingestoken (tijd en energie rekenen we voor het gemak maar even niet mee in dit verhaal, haha). Maargoed, zo ben ik dus aan de slag gegaan met het maken van een paar arrangementjes, met bloemen van eigen teelt. Ik heb nog veel te leren maar genoot tegelijkertijd enorm van het maken, en dat is voor nu het allerbelangrijkste.


Ik sluit dit blogberichtje af met het heugelijke feit dat de eerste oogst van dit seizoen te drogen hangt! Mooie bosjes duizendblad, nigella, vrouwenmantel en zaaddoosjes van de papaver hangen boven mijn bureau, inmiddels bijna goed genoeg gedroogd om te verwerken in droogbloemen boeketjes, kransen en andere kunstwerkjes. Hoe leuk?! Samen met mijn biobloemenabonnement is dit toch wel echt een droom die aan het uitkomen is.

Dit was 'm weer voor nu. Ik kan niet wachten op wat juli allemaal gaat brengen en zal ook op mijn Instagram verslag uitbrengen. Als je het leuk vindt kan je me volgen op @plukatelier. Ook op Facebook trouwens!


51 keer bekeken0 reacties