korenbloemen (centaurea cynanus) zaaien
- Jennita Jansen
- 5 dagen geleden
- 5 minuten om te lezen

Het is één van mijn allereerste bloemen-liefdes: de korenbloem, Latijnse naam Centaurea Cyanus. Ik hou zo van dit fragiele, zachte bloemetje! In mijn allereerste tuin straalde ze als geen ander en ik was meteen helemaal weg van deze plant en bloem. De intense, sprekende kleuren, het feit dat er talloze stelen aan 1 plant groeien en dat ze als vanzelf kiemde, groeide en bloeide. Zo zie ik het graag! De plotsklapse liefde op het eerste gezicht transformeerde in een stabiele, langdurige relatie en sindsdien is er voor mij nog geen jaar voorbij gegaan zonder korenbloemen. Ze is echt een multitalent: inheems, waardevol voor insecten, sterk op de vaas, eetbaar én mooi om te drogen in een bloemenpers. Qua kleur is de blauwe korenbloem het meest bekend, maar ze is er onder andere ook in het wit, donkerpaars en verschillende tinten roze. En die hebben weer een compleet eigen uitstraling.
Korenbloemen zijn in Nederland winterharde eenjarigen. Dat wil zeggen dat de plant vorst kan verdragen en je haar dus op twee momenten in het jaar kunt zaaien. In het najaar, augustus-oktober en in het voorjaar februari-juni. Voor beide zaaitijden geldt dat dit zowel direct in de volle grond kan, als voorzaaien in trays of potjes. Zelf heb ik goede ervaringen met korenbloemen zaaien in de volle grond, dus dat heeft mijn voorkeur. Ben je een beginnende zaaier, of ken je je grond nog niet zo goed? Dan kan het fijn zijn de korenbloemen even voor te zaaien. Zo herken je het plantje sneller en makkelijker en heb je wat meer controle op de groeiomstandigheden.
Stappenplan korenbloemen voorzaaien wanneer: tussen februari en juni waar: binnenshuis (feb-maart), op een beschutte plaats buiten (apr-juni) of in een onverwarmde kas (feb-juni):
stap 1 - vul je potje of zaaitray tot de rand met gezeefde potgrond of zaai- en stekgrond en druk lichtjes aan.
stap 2 - leg 1 of 2 zaden op de aarde en bedek de zaden met een dun laagje aarde of vermiculiet
stap 3 - druk lichtjes aan zodat de zaden goed contact maken met de potgrond
stap 4 - zet je zaaitray of potjes in een dichte bak met een laagje van enkele centimeters water en laat het water van onder optrekken. Je ziet na een tijdje dat de bovenzijde van de aarde/vermiculiet donkerder is geworden, het hele potje is nu verzadigd en mag uit het waterbadje.
stap 5 - dek je zaaitray of potjes af met een doorzichtige deksel of een boterhamzakje zodat het vocht niet meteen vervliegt.
stap 6 - wacht geduldig tot je de eerste zaden ziet kiemen en zet de zaaitray of potjes op een koelere plek, bijvoorbeeld een onverwarmde slaapkamer. Dit zorgt ervoor dat de groei wat vertraag en je minder snel doorgeschoten plantjes krijgt. Zodra ongeveer 75% van de zaden gekiemd is mag de deksel of het zakje eraf, de planten hebben nu zuurstof nodig om verder te kunnen groeien.
stap 7 - zorg dat de aarde licht vochtig blijft en geef, zolang de zaden nog niet gekiemd zijn, water door de zaaitray in een bak met water te zetten. Zodra de plantjes bovengekomen zijn kan je ook je gieter met broeskop gebruiken voor het water geven.
stap 8 - als de planten ongeveer 8-10 centimeter groot zijn kunnen ze in de tuin uitgeplant worden. Laat ze eerst nog even rustig wennen aan de weersomstandigheden buiten. Dit noemen we ook wel 'afharden'. Je zet de plantjes, nog steeds in de tray of potjes, steeds wat langer buiten. Je bouwt het rustig op qua uren en omstandigheden: eerst in de schaduw, dan in gefilterd licht en na een paar dagen wennen mogen ze in de zon. Als je ziet dat je plantjes onder al deze omstandigheden stevig blijven, zijn ze na ongeveer 5-7 dagen klaar om uitgeplant te worden.
Stappenplan korenbloemen direct zaaien
wanneer: tussen februari en juni en van augustus tot en met oktober
waar: direct in de tuin, op de plek waar jij je korenbloemen wilt. Kies een plek waar minstens 6 zonuren zijn in de zomer voor ultieme bloei.
stap 1 - maak het stukje grond waar je wilt gaan zaaien (=zaaibed) goed vrij van ongewenste kruiden en schoffel de bovenlaag een beetje los.
stap 2 - maak met een stokje een geultje in de aarde, ongeveer 0,5 centimeter diep. Maak je meerdere geultjes naast elkaar, zorg dan dat er minstens 25-30 centimeter afstand tussen de rijen zit. In rijen zaaien is handig omdat je dan snel ziet of de plantjes die opkomen jouw gezaaide zaden zijn. Als ze 'in de rij' opkomen en allemaal hetzelfde zijn zit het helemaal goed.
stap 3 - zaai je zaadjes in dit geultje op ongeveer 5 centimeter afstand van elkaar.
stap 4 - bedek de zaden met een laagje aarde.
stap 5 - druk het geheel lichtjes aan met de achterkant van een hark, een plankje of je handen. Met je voeten erop gaan staan zou ik niet doen, dan verdwijnen de zaden al gauw te diep in de aarde.
stap 6 - als de aarde droog is: geef af en toe een beetje water met een gieter met een broeskop. Liever geen tuinslang of harde stralen uit een gieter zonder broeskop, want dan spoel je de zaden sneller weg.
stap 7 - dun de zaailingen uit zodra ze opkomen tot ze op de juiste plantafstand staan, zo hebben de overgebleven zaailingen genoeg ruimte om groot en gezond op te groeien. Voor korenbloemen geldt dat ze lekker dicht bij elkaar kunnen staan, dus ik laat elke 10 centimeter een plantje staan.
stap 8 - als de planten ongeveer 30 centimeter hoog zijn is het slim om alvast steungaas of een andere vorm van ondersteuning te maken. Zo kunnen de planten er vanzelf doorheen groeien en krijg je extra mooie rechte stelen en is er minder kans dat de planten omvallen bij harde wind.
Korenbloemen plukken
Ongeveer een maand of 3 na het zaaien (in het voorjaar) is het zover: je spot de eerste puntjes kleur in de korenbloemen. Tijd om te plukken! Je krijgt het langste vaasleven als je de bloemen plukt voordat ze helemaal open gaan. Ik noem dit altijd het kuifje-stadium: de knop heeft een mooi gekleurd toefje zoals je op onderstaande foto ziet.
Knip de steel lekker diep in de plant af zodat je een mooie steel hebt voor je boeket of in de vaas. Korenbloem is een eindeloze bloeier en geeft alleen maar meer bloemen als je er veel van plukt, en uitgebloeide bloemen uit de plant haalt.

Als laatste nog even dit: de bloeiperiode van korenbloemen is ongeveer 5-6 weken. Dus wil je er de hele zomer genieten, zaai haar dan in meerdere etappes met een interval van 3-4 weken. Zo volgt de bloei elkaar mooi op!
Ik hoop dat ik je door deze blog enthousiast heb kunnen maken over korenbloemen en ben heel benieuwd of je ze ook gaat zaaien. Biologische zaden van de korenbloem vind je in mijn webshop: https://www.plukatelier.nl/product-page/centaurea-cyanus-korenbloem Alle zaden van Plukatelier worden biologisch geteeld, met respect voor de natuur. Er wordt niet gewerkt met bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het zorgvuldig vermeerderen, oogsten, schonen en verpakken van de zaden gebeurt handmatig.