top of page

Zo begin je zelf een pluktuin

Ik geloof dat het een beetje klinkt als ‘wij van WC-eend raden WC-eend aan’ maar ik zou je écht eens willen uitdagen dit jaar een begin te maken met het zaaien van je eigen bloemen. De voldoening van een zaadje uit laten groeien tot een plant en daar ook nog eens de mooiste bloemen van plukken is onbeschrijfelijk, daarom moet je het maar gewoon eens zelf doen en ervaren. 
Maar hoe begin je daar nou mee? Dit is denk ik de meest gestelde vraag die ik in mijn DM’s zie verschijnen, en dat snap ik wel. Leuk hoor, al die bloemen uit je eigen tuin plukken, maar ze komen daar natuurlijk niet vanzelf. Met deze blog help ik je een stukje op weg zodat jij straks ook onbeperkt zelfgekweekte bloemen plukt.



1. Breng jouw situatie in kaart

Heb je een stukje tuin tot je beschikking of ga je in potten/bakken tuinieren? Hoeveel zonuren heb je op die plek? Hoe is de bodemkwaliteit? Voor een pluktuin met voornamelijk éénjarige bloemen die je zelf zaait, is het prettig om minimaal 6 zonuren per dag te hebben. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kan je zeker soorten vinden die het goed doen met minder zonuren, maar toch zijn licht en warmte de belangrijkste ingrediënten van je pluktuin. Belangrijk dus om in kaart te brengen of de plek die jij in gedachten hebt geschikt is voor dit doel. Je hoeft echt niet een heel stuk van je tuin leeg te maken om een pluktuin te creëren, want van vaste planten kan je vaak ook allerlei moois plukken. Als aanvulling zaai je dan nog wat mooie eenjarige, en voilà, een prachtige variatie aan plukbloemen.


2. Bedenk wat jouw doel is

Wil je elke week een bos bloemen voor op je eigen eettafel plukken, je vrienden en familie op hun verjaardag verrassen met bloemen of boeketjes uitdelen bij het verzorgingstehuis om de hoek? Of misschien wil je wel je eigen droogbloemen kweken? Om een goed pluktuinplan te maken is het fijn om voor jezelf te bepalen wat je doel met de bloemen is. Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking, hoeveel tijd wil je in dit project steken en wat maakt dat het voor jou een succes is? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen bepaal je de omvang van jouw pluktuin en de soorten bloemen die erin komen te staan. Als je er niet teveel tijd in wil steken kan het handig zijn om een paar soorten te kiezen die meerdere bloemen aan één plant krijgen, zoals oa korenbloemen. Daar kan je van blijven plukken, anders dan bijvoorbeeld de meeste zonnebloemen waarbij je meestal maar 1 bloem van kan plukken. Mijn advies is meestal: begin klein. Probeer het een, en als je het leuk vindt kan je volgend jaar altijd uitbreiden. Liever te klein beginnen en expansiedrang krijgen dan te groot beginnen en afhaken.



3. Kies soorten

Nu komt het leuke gedeelte: soorten kiezen. Zodra je begin met zelf zaaien ga je vanzelf merken dat er talloze soorten zaden te koop zijn van bloemen die je niet in een bloemenwinkel of bij de supermarkt ziet. Dat kan allerlei redenen hebben, maar hoe leuk dat je nu alles zelf kan uit kiezen? Kijk eens goed om je heen in tuinen en tijdschriften en houd een lijstje bij van soorten die jou aanspreken (tip: probeer de app Plantsnap eens: je maakt een foto van de plant/bloem en de app vertelt je welke soort het is. Handig!). Misschien zie je al een patroon van bloemen, kleuren of vormen die je aanspreken. Je kledingstijl en interieur kunnen hierin ook een leidraad zijn.


Hopelijk heb ik je hiermee een klein beetje op weg geholpen naar je eigen pluktuin. Uiteraard is er nog veel meer over te vertellen, dus houdt deze blog in de gaten voor meer inspiratie! Wil je meteen beginnen? Kijk dan eens in mijn webshop naar mijn boek Pluktuin, waarin ik je alles leer over het zaaien, verzorgen, oogsten, stylen en drogen van je eigen bloemen of koop de Pluktuin Zadenbox waarmee je meteen 8 soorten bloemzaden in huis haalt die heel geschikt zijn als plukbloem.



1.115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page