top of page

Hoe een droom werkelijkheid werd

In juli 2018 durfde ik deze droom voor het eerst op papier te zetten. 'Ik wil graag een boek schrijven'. Het staat er echt. Toen had ik nog geen idee, of het zou gebeuren en zo ja wanneer dan. Je kunt je misschien voorstellen dat ik toen nooit gedacht had dat ik 1,5 jaar later dat eigen boek ook daadwerkelijk in handen zou hebben..

Als klein meisje schreef ik al verhaaltjes in mijn schoolschriften en als echte boekenwurm was ik wekelijks in de bibliotheek te vinden om daar 10 boeken mee te nemen, het maximale aantal dat je tegelijk mocht lenen. Lena Lijstje was lange tijd mijn favoriet maar ook boeken over paarden en de 'Hoe overleef ik' serie heb ik verslonden.

Ook toen ik wat ouder werd bleven boeken een grote rol spelen in mijn leven en daardoor besloot ik in 2018 dat ik graag meer zou willen leren over hoe het nou eigenlijk werkt in de boekenwereld. Ik solliciteerde bij Uitgeverij Snor omdat veel van mijn interesses samen kwamen in hun boeken: leuke onderwerpen (oa de moestuinboeken), mooie vormgeving en vooral de geweldige illustraties. Tot mijn grote geluk werd ik aangenomen en kon ik eindelijk dat kijkje achter de schermen nemen bij een uitgeverij. Oorspronkelijk was het doel trouwens totaal niet om daar zelf een boek te gaan maken. Dat ontstond vrij spontaan, zoals de meeste Snorboeken. In de voorbereidingen van het nieuwe tuinseizoen was ik namelijk plannen aan het maken om mijn eigen bloementuin uit te breiden en ontdekte ik dat er weinig tot geen Nederlandse boeken over het kweken van je eigen plukbloemen bestonden. 'Waarom is dit er nog niet?!' dacht ik, en ik mailde naar mijn collega's Claudette & Annemarieke dat ik een goed boekidee had: een boek over het kweken van je eigen bloemen! Dat ik alle tips en trics uit Engelse en oude boeken had gehaald, betekende niet dat iedereen dat zou hoeven doen. En inmiddels had ik ook redelijk wat kennis te delen. Dat mailtje ging er ongeveer zo aan toe:'Ik heb een idee! Het bestaat nog niet, is superleuk en het past echt bij Snor! En dan heel veel klavertje 4 emoticons omdat ik mijn enthousiasme niet kon bedwingen. Mijn idee werd goed ontvangen en in de weken daarna begon het idee steeds wezenlijke vormen aan te nemen. Mijn droom kwam uit: ik ging een boek schrijven! De hele zomer van 2019 ben ik in mijn vrije tijd bezig geweest met research, brainstormen, schrijven, ordenen en vooral weer schrappen. #killyourdarlings. Geloof me, een boek schrijven is echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Maar als je dit plaatje ziet van hoe ik zit te schrijven in een historische theekoepel geloof je me denk ik niet, want dit is natuurlijk te idyllisch voor woorden.


De voorjaarsbrochure van Snor verscheen, dat is een soort magazine waarin uitgeverijen aan boekhandels laten weten welke boeken ze de komende maanden uit gaan brengen, met daarin een prominente rol voor 'Pluktuin'. Namelijk beeld uit het boek op de cover en de aankondiging van het boek helemaal voorin. Eigenlijk was dit het eerste moment dat het echt tot me doordrong dat ik een boek aan het schrijven was. Een BOEK. En dat boek zou er écht komen, en snel ook.. Maar het was nog lang niet af. Deze belofte, en het feit dat het nu out in the open was, fungeerde als een motiverende stok achter de deur om hard door te werken en te zorgen dat het ook echt een léuk en inhoudelijk goed boek zou worden.

Ondertussen was de illustrator, Agnes Loonstra, aan de slag gegaan met het maken van de beelden. De herkenbaarheid van de bloemen vond ik hierin heel belangrijk, want dat kan in een illustratie soms moeilijk over te brengen zijn. Maar niet voor Agnes, gelukkig, want kijk nou toch hoe lief die Goudsbloemen staan te stralen. Telkens kwam er een tekening binnen en stukje bij beetje kreeg het boek steeds meer vorm en stijl. Dit plaatje is de eerste illustratie die ze ons stuurde en ik maakte letterlijk een sprongetje in de lucht toen ik hem zag. Dit werd zooooo leuk en ook precies hoe ik het voor ogen had.


Een paar maanden van hard werken, schuiven, vormgeven (door Esther Snel), puntjes op de i, puntjes weer van de i, puntjes op een andere i volgden. Mijn perfectionisme zat me soms een beetje in de weg maar uiteindelijk ben ik heel blij hoe alles samengekomen is tot zo'n mooi, informatief en toegankelijk boek over mijn lievelingspassie: bloemen.


Moraal van het verhaal: be careful what you wish for.. Ik wilde toch leren hoe het werkte in de boekenwereld? Gelukt! Nooit gedacht dat ik het van zo dichtbij zou mogen meemaken, met nu een boek op de plank (en nachtkastje en vitrinekast en bureau en boekenkast) waarvan ik de auteur ben. Kijk maar eens goed wat er op de cover staat: Jennita Jansen. Maar het allerleukste vind ik denk ik wel dat ik zoveel leuke, enthousiaste en positieve reacties krijg op iets waar ik zoveel liefde en aandacht in gestoken heb. Dank jullie wel daarvoor. Bij iedere webshop bestelling doe ik een dansje en bij het postkantoor zijn ze telkens weer verrast over het aantal pakketjes dat ik kom versturen. Het gevoel wat ik krijg als ik zie dat lieve lezers écht bloemen aan het zaaien zijn is onbetaalbaar. Hoe meer schone bloemen in deze wereld hoe mooier!

Lieve mensen, ik presenteer jullie vol trots: mijn boek 'PLUKTUIN'

Hier zag ik hem zelf voor het eerst en kon ik onmogelijk stilstaan voor een normale foto:

Mijn grootste dank gaat uit naar Claudette en Annemarieke van Uitgeverij Snor, Illustrator Agnes Loonstra, vormgeefster Esther Snel, eindredacteur Sarah-Mie Luyckx en Judith, Marjolein en Lucinda voor het delen van jullie expertise. En Daniel omdat ik in jouw heerlijke theekoepel mocht schrijven, maar vooral omdat je me geleerd hebt om te durven dromen.

580 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page