top of page

tuindagboek juni #02

Het weer in juni heeft ons verrast: van extreem droog en heet naar bijna herfstig met veel regen. Sinds ik veel in de tuin bezig ben leef ik veel meer met de weersomstandigheden en zijn mijn opvattingen hierover ook 180% gedraaid. Vooral blij zijn met regen is hierin een nieuw verschijnsel. Maar wat was het welkom en wat schoot alles de grond uit! Ook onkruid, dat hoort er nou eenmaal bij. En stiekem vind ik onkruid wieden best een meditatief klusje.

Juni begon met de bloei van de eerste ranonkels en hoewel ze iets kleiner waren dan verwacht, vond ik ze alsnog betoverend. De kleurschakeringen zijn zo mooi en dat geeft ze echt iets magisch. Ik voel me soms echt een rupsje-nooit-genoeg met al deze bloemen en betrap mezelf erop dat ik er telkens maar meer van wil. Maar met terugwerkende kracht meer zaaien of planten kan natuurlijk niet. Daarom zet ik alles maar op een lijstje voor volgend jaar, waar ik me komende winter over ga buigen. Zover is het gelukkig nog lang niet, eerst maar eens genieten van alles wat de zomer gaat brengen.

Verder stond deze maand vooral in het teken van de voorbereidingen van mijn biobloemenabonnement. Het opzetten van de bestelpagina, teksten ontwikkelen, flyers ontwerpen en vooral tegen iedereen vertellen dat mijn bloemen de mooiste zijn, haha. De dag dat ik het lanceerde kwamen er al meteen een paar bestellingen binnen en ik ging de rest van de dag stuiterend door het leven. Er is nog plek voor meer abonnees en eenmalige bestellingen, dus neem gerust contact op als je meer wilt weten.


Ondertussen ontplofte de lathyrus in de tuin, die ik dit jaar voor het eerst heb. Blijven plukken is het advies, dan komen er steeds weer nieuwe bloemen. En ik kan je vertellen: het advies klopt! Zo ongeveer om de 3 dagen kan ik een flinke bos prachtige bloemen mee naar huis nemen die ook nog eens heerlijk ruiken. Zodra de bloei bijna voorbij is, ga ik proberen zaden te oogsten van deze planten. Heel benieuwd of dat gaat lukken! Van de akelei heb ik inmiddels een heleboel zaden geoogst die nu liggen te drogen. Een gedeelte ga ik binnenkort via Instagram weggeven want ik kan ze onmogelijk zelf allemaal zaaien volgend jaar.

Een van de voornaamste redenen waarom ik me zo gestort hebt op de biologische bloementeelt is om mezelf te voorzien van experimenteermateriaal, om het zo maar te noemen. Ik wil heel graag veel meer leren over floral design en een van de beste manieren om dat te doen is experimenteren en oefenen. Telkens bloemen kopen loopt natuurlijk gauw in de papieren, dus ik dacht: ik teel mijn eigen materiaal. Dan voel ik ook meer ruimte om dingen uit te proberen en is het minder erg als het 'mislukt', want dan heb ik er in ieder geval niet heel veel geld ingestoken (tijd en energie rekenen we voor het gemak maar even niet mee in dit verhaal, haha). Maargoed, zo ben ik dus aan de slag gegaan met het maken van een paar arrangementjes, met bloemen van eigen teelt. Ik heb nog veel te leren maar genoot tegelijkertijd enorm van het maken, en dat is voor nu het allerbelangrijkste.


Ik sluit dit blogberichtje af met het heugelijke feit dat de eerste oogst van dit seizoen te drogen hangt! Mooie bosjes duizendblad, nigella, vrouwenmantel en zaaddoosjes van de papaver hangen boven mijn bureau, inmiddels bijna goed genoeg gedroogd om te verwerken in droogbloemen boeketjes, kransen en andere kunstwerkjes. Hoe leuk?! Samen met mijn biobloemenabonnement is dit toch wel echt een droom die aan het uitkomen is.

Dit was 'm weer voor nu. Ik kan niet wachten op wat juli allemaal gaat brengen en zal ook op mijn Instagram verslag uitbrengen. Als je het leuk vindt kan je me volgen op @plukatelier. Ook op Facebook trouwens!


78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page